DE SANG FOR LIVET – OM NORSK MOTSTANDSKAMP OG FORBUDTE VISER UNDER ANDRE VERDENSKRIG
Sangen har sjelden stått sterkere i Norge enn før andre verdenskrig. Radioen og grammofonplaten hadde gjort sitt inntog, korbevegelsen var i sterk vekst og «allsangen» dukket for alvor opp som underholdningsform. Så kom krigen. 9. april 1940 tok tyskerne kontroll over NRK, og høsten 1941 ble hele 538 642 norske radioer konfiskert. Med det stilnet musikken i de tusen hjem»
De illegale visene hadde stor betydning i motstandskampen under andre verdenskrig. Noe sanger og forfatter Per Vollestad setter fokus på i boka DE SANG FOR LIVET, som kommer på Kagge forlag til høsten, med historier og sanger fra “Gutta på skauen”, Grini og Falstad, fra revyscenene og fra de 1000 hjem der man sang ut sinne og fortvilelse gjennom fem lange krigsår.
Fra august reiser Per, Svein Olav Blindheim og Fredrik Øie Jensen (trioen Gutta på Skauen), på turne med konsertvarianten av DE SANG FOR LIVET. Gjennom ord og toner tar de oss med inn i den kritiske pennen og sangens betydning og kraft i krisetider og viser at kampen for ytringsfrihet på ingen måte er av ny dato.
For mer informasjon og PR:
Til presse og arrangører: Klipp og lim tekst i word
Høyoppløselige foto av Per og Gutta på Skauen til nedlasting: